Wij zijn het Service Centrum voor Nilfisk Nederland
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*
Stofzuigers. De keuze voor een stofzuiger hangt niet alleen af van het motorvermogen en het uiterlijk. Om een juiste stofzuiger te kiezen zijn er vele factoren die een rol kunnen spelen. Denk hierbij o.a aan; het vermogen van de motor en de zuigkracht, de axieradius (bereik lengte van de zuigslang en snoerlengte), zijn er huisdieren, groot of klein huis, stofzak of reservoir, allergie, vloerbedekking of gladde vloer, telescopische buis of vaste buis.
Er zijn verschillende types.
* Sledestofzuigers
* Ketelstofzuigers
* Accustofzuigers
* Nat- en droogzuigers
* Robotstofzuigers
Hieronder leggen wij u alles uit wat u moet weten over stofzuigers.
Motorvermogen en zuigkracht. Het vermogen van de motor is niet hetzelfde als zuigkracht. Het vermogen is de hoeveelheid stroom die de motor verbruikt. Het motorvermogen wordt opgegeven in Watt. De zuigkracht is de snelheid waarmee de stofzuiger de vuildeeltjes/lucht opzuigt. De eenheid is liter per seconde. Een slecht ontworpen stofzuiger met een 2200 Watt motor hoeft niet beter te zuigen dan een goed ontworpen stofzuiger met bijv. een vermogen van 1800 Watt. Kijk dus altijd hoe hoog de zuigkracht is. Een goede waarde is vanaf 37 liter per seconde met zuigslang en buis.
Het motorvermogen van een sledestofzuiger is altijd hoger dan een ketelstofzuiger.
Axieradius. De lengte van het snoer en de lengte van de zuigslang met zuigbuis tot aan de zuigmond bepalen de actieradius van de stofzuiger. De axieradius wordt altijd gemeten vanaf een stopcontact. Stel dat de axieradius van een stofzuiger 10 meter is en de stopcontacten zitten op 9 meter afstand van elkaar dan is de axieradius voldoende in deze situatie.
HEPA. Voor mensen met een allergie is een HEPA filter een uitkomst. Hepa staat voor High Efficiency Particulate Air. Een hepa filter filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht. Erge kleine deeltjes stof die door de stofzak heen gaan worden zonder HEPA filter de stofzuiger weer uitgeblazen. Het HEPA filter zorgt ervoor dat deze opgevangen worden. Mensen met een allergie kunnen het beste een zo hoog mogelijke waarde HEPA filter kiezen, Bijvoorbeeld HEPA 14. De stofdeeltje van minimaal 0,3 micrometer (µm) worden hierbij voor 99.999995% tegengehouden. Een HEPA filter moet wel aan de eisen voldoen die vast gelegd zijn in de Europese Norm 1822:2009 van de Europese Unie.
In deze norm staan de verschillende klassen van HEPA filters omschreven.
Telescopische zuigbuis. Een stofzuiger wordt geleverd met een vaste zuigbuis of met een telescopische zuigbuis. Een vaste zuigbuis bestaat meetstal uit 2 stukken van 50 cm welke aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Een telescopische zuigbuis bestaat meestal uit 1 deel welke door middel van een makkelijk te bedienen knop in of uit elkaar geschoven kan worden om op de juiste lengte ingesteld te worden.
Vloerbedekking of gladde vloer. Bij een gladde vloer zoals steensoorten, hout, laminaat of vinyl is het gebruik van een parketzuigmond aan te raden. Deze borstel is licht en is aan de onderzijde voorzien van haar en heeft meestal geen metalen delen, die anders de vloer kan beschadigen. De borstel raakt het hele oppervlakte waardoor er een schoner resultaat is. Voor vloerbedekking raden wij een gladde vloerzuigmond aan. Deze glijdt makkelijker over de vloerbedekking heen. Sommige merken hebben een turbobortel standaard meegeleverd of hebben deze als een extra accessoire. De turboborstel borstelt het tapijt iets op waardoor er dieper gereinigd kan worden.
Sledestofzuiger
Een sledestofzuiger is compact. Het snoer kan eenvoudig opgeborgen worden in de stofzuiger door een oprolmechanisme. De hulpstukken worden vaak opgeborgen in een opbergvak in de stofzuiger. En de stofzuigerslang wordt eenvoudig op de machine gemonteerd. Een sledestofzuiger heeft meestal een (regelbaar) vermogen tussen 1200-2200 Watt afhankelijk van het type. Bij luxere types is de zuigkrachtregeling op de zuigbocht instelbaar. Sledestofzuigers zijn er met en zonder stofzak.
De werking is als volgt. De lucht/stof wordt via de vloerzuigmond, zuigbuis en slang de machine ingezogen. Het vacuüm ontstaat door de motor. Het stof en de lucht komt in de stofzak terecht. Achter de stofzak zit altijd een voorfilter om eventueel vuil in de motor zoveel mogelijk te voorkomen. Het stof blijft achter in de stofzak. De lucht wordt door de stofzak gezogen en via het voorfilter de motor ingezogen. De lucht wordt verder via de motor door het uitblaasfilter (Hepa filter) eruit geblazen. Er komt altijd warme lucht uit de stofzuiger. Dit is de warmte die de motor afgeeft.
Ketelstofzuiger. Een Ketelstofzuiger bestaat in principe uit 2 delen, de ketel en de zuigkop met motor. In de ketel wordt de stofzak geplaatst. Het vermogen ligt meestal tussen de 800-1400 Watt. De stofzak is groter dan bij een sledestofzuiger en het energieverbruik aanzienlijk lager, wel zo goed voor het milieu. Er kan een zuigkrachtregeling op deze machines zitten. De meeste ketelstofzuigers hebben een extra voorfilter, die om de zuigmotor zit. Deze zijn vaak uitwasbaar. Het vermogen van een ketelstofzuiger kan veel lager zijn dan een sledestofzuiger omdat de motor direct om de stofzak zit. Een sledestofzuiger is meestal erg stil. Er zijn al stofzuigers met een geluidsniveau van 61dB. Dit is minder geluid dan een gewoon gesprek.
De werking is als volgt. De lucht en het stof worden via de vloerzuigmond, zuigbuis en slang de ketel ingezogen en komt in de stofzak terecht. Doordat de motor direct in de kop rond de stofzak zit wordt rondom de gehele stofzak vacuüm getrokken. Het stof blijft achter in de stofzak en de lucht wordt door de stofzak via motor en door een eventueel (Hepa) filter afgevoerd. De filters en de isolatie bepalen het geluid van de stofzuiger. Het geluid wordt uitgedrukt in Decibel (dB). Een stille stofzuiger maakt ongeveer 63 dB.
Accu kruimelzuigers. Een kruimelzuiger heeft altijd een accu die opgeladen kan worden. Een kruimelzuiger is er met en zonder steel. Met steel noemen we ze een Handy 2 in 1 waarvan de kruimelzuiger ook gebruikt kan worden zonder steel. Een kruimelzuiger met een oplaadbare accu is geen vervanger van een sledestofzuiger of een ketelstofzuiger. Een kruimelzuiger heeft een lager vacuüm dan een stofzuiger op 230 volt en heeft een beperkte gebruikerstijd. Een kruimelzuiger met een Lithium accu kan langer mee gezogen worden dan een normale accu. Een kruimelzuiger met lithium accu kan altijd aan de lader staan. Een kruimelzuiger is licht en handig om snel even wat stof op te zuigen.
Nat-en droogzuigers ook wel bouwstofzuigers genoemd zijn veelzijdig. Ze kunnen "grof vuil" opzuigen, stofzuigen en in een handomdraai ook geschikt gemaakt worden om nat (water) op te zuigen.
Nilfisk heeft voor consumenten gebruik de Buddy, Multi 22, Multi 30 en Multi 50 serie gecombineerde stof-en waterzuigers.
Nilfisk en Viper zijn geschikt voor de professionele markt. Alle modellen zijn een ketelstofzuiger.
Buddy. De Buddy 12 en 18 (liter) is een eenvoudige stof en/of waterzuiger. Bij het gebruik als stofzuiger moet er een filter rond de korf en een stofzak gebruikt worden. Als de stofzuiger als waterzuiger gebruikt wordt is er een speciaal natfilter meegeleverd. De stofzak moet dan verwijderd worden.In de motorkop zit een vlotter. Zodra het water te hoog komt kan de motor geen water meer aanzuigen. De ketel kan eenvoudig los gemaakt worden voor het ledigen van water.
De Nilfisk Multi IIserie. De Multi II stof-en waterzuigers zijn te gebruiken als stofzuiger en als waterzuiger. De ketelinhoud is twintig liter bij de Multi II 22 en dertig liter bij de Multi 30. Het is aan te bevelen om bij stofzuigen een stofzak te gebruiken. Voor het opzuigen van water moet de stofzak en het filterpatroon verwijderd worden. Bij schuimachtige vloeistoffen kan het wet- en dry filter gebruikt worden. Er zit een blaasfunctie op alle modellen. De modellen zijn te verkrijgen in kunststof ketels en in Inox ketels. Ook is er onderscheid gemaakt in standaard zuigbuizen en telescopische (T) buizen. Op diverse modellen zit een extra stopcontact. Als de stofzuiger op stand 2 staat en er bijvoorbeeld een schuurmachine op aangesloten is dan gaat de stofzuiger aan bij inschakelen van de schuurmachine.
De handige boorstofopvanger en de opblaasset zijn handige accessoires voor de Multi serie.
TIP: na het opzuigen van water altijd de motor op zijn kop laten drogen!
Robotstofzuigers. Een robotstofzuiger is een kleine stofzuiger met een accu. De stofzuiger heeft een laadstation waar hij automatisch heen gaat als de accu bijna leeg is. De stofzuiger heeft een botssensor
Zodra hij tegen de muur, bank, tafel etc aanrijdt dan keert hij om. Een robotstofzuiger moet enige uren rijden om de hele ruimte te zuigen. Hij kan geprogrammeerd worden zodat hij op ieder willekeurige tijd zijn werk kan doen.
Het vuilreservoir moet regelmatig verschoond worden, omdat dit veel kleiner is als een traditionele stofzuigers.
Robotstofzuigers zijn nieuw en worden steeds verder ontwikkeld.
Stoomreinigers.Wat is een stoomreiniger en hoe werkt deze?
De werking. Een stoomreiniger is eigenlijk een soort fluitketel met een aantal beveiligingen.
Een stoomreiniger werkt als volgt; de boiler die verwarmd wordt door een elektrisch verwarmingselement zorgt dat het water in de boiler gaat koken. De boiler mag nooit helemaal gevuld worden anders is er geen ruimte om de stoom te laten ontstaan. De stoomdruk is circa 4-5 Bar. het verwarmingselement wordt automatisch uitgeschakeld als de druk bereikt is en gaat weer aan als de druk daalt. Op de boiler zit een veiligheidsdop, deze kan een bepaalde druk hebben. Wordt de druk te hoog en de beveiliging werkt niet dan zal de dop altijd openen. Er zijn ook continue stoomreinigers, deze hebben geen veiligheidsdop, maar dan zit er een pompje tussen de boiler en het waterreservoir. Op de boiler zit een magneetventiel. Dit is een elektrisch kraantje (open of dicht) welke door bediening van de handgreep open gaat. De stoom die dan uit de boiler komt gaat via het magneetventiel naar de stoomslang. Op de meeste stoomreinigers zit nog een regelknop om de natheid van de stoom te kunnen regelen.
De gebruiksduur is afhankelijk van de inhoud van de boiler en het vermogen van het verwarmingselement. Bij het navullen moet de boiler altijd flink afgekoeld zijn anders kan de dop niet van de machine. Dit is een veiligheid. Zodra de machine afgekoeld is kan er bijgevuld worden. Bij een continu stoomreiniger is het waterreservoir gescheiden van de boiler en kan er onbeperkt gestoomd worden.